Bandagsrapporten MCE Gelleråsen 2019

En dag jag sett fram emot, inte för att det är ett bra träningstillfälle utan för att det är en avslappnad och bra dag att bara ha kul både på och vid sidan av banan.

Det var länge sen jag inte behövde stå för transporten, men den här gången blev det samåkning med Fredrik då egen buss är krasslig. Ett tag sen man åkte bil och släp, men det går ju bra det med. Lite stökigare med packning än jag vant mig vid de senaste åren, men bekvämt att åka med och vi fick upp vårt lilla camp tillsammans med Tommy utan problem. Depåtältet fick tjänstgöra som övernattning, luftigt och extremt mörkt då jag glömde lampan hemma i garaget.

Depåläger Gelleråsen

Körningen då? Jo tack, vi hade bra väder… Efter morgonrutinen konstaterade vi att vår grupp bara hade 7 deltagare, Fredrik som anmält sig i medel där 2/3 är byter upp sig till snabb, de är också bara 7. Gott om utrymme och snudd på ödsligt ute på banan alltså. Första passet kändes som vanligt, Gelleråsen påminner mig alltid om en dåligt underhållen landsväg att köra på. Det guppar, hoppar och kränger. Speciellt innan man fått upp lite fart, vilket för mig gör första passet ganska frustrerande. Andra passet hittade jag grundfart för hojen och med bara lite attack så försvinner också känslan att vara på en åker och studsa.
Jag hade tre mål med dagen, två tidsmässiga och ett trivselmässigt. Redan pass två uppfyllde jag första målet att få ner hojen i 15-tider, trivseln infann sig tämligen omgående också. 3:e målet var egentligen en lite högt lagd bonus.

TRX850 i depå

Ett kort tredje pass med lite fokus på att hitta ett annat spår (och åka runt med Sjöberg på nyrenoverad GSXR1000 i bakhjulet) avslutas med ett flaggpass åt nästa grupp där Fredrik brappar runt på sin 1127. Kör man klubbdag får man även stå och sköta utsläpp samt flagga nämligen. Oftast ganska händelsefritt tack och lov.
Efter lunch hittar jag min GoPro och filmar lite. Jag hittar tyvärr inte så mycket mer tid, kapar morgonens mål-tid med ytterligare en sekund och det är faktiskt utan större problem. Jag hittar lite flyt och kommer in bättre i körställningen så jag kan fokusera på gas och broms. Hojen överstyr in i de långsamma böjarna här så det gäller att inte glömma gasen, då kan man få gena över gräset i innerkurva. Hade jag fått en dag till hade jag ganska säkert nått bonusmålet också, hojen har inte jättemycket mer att ge mig men jag känner att jag kan hämta lite mer med min körning. 13-tid hade inte varit dumt och den var “bara” 6/10 bort. 2/10 om jag räknar optimalt varv, lite bitigare bromsbelägg så… Men, det var inget måste idag på en vanlig bandag.

Istället ägnar jag lite tid åt att köra några varv med Tommy och även jaga en R6. Min gamla TRX från -97 har inte mycket att sätta emot ens en modern 600, men när man ändå kommer ikapp en förare som kör på hörntänderna så är det inte läge att bara trycka sig förbi i en bromsning riktigt. Bättre backa av, hänga på och avsluta dagen positivt.

Trevligt sällskap, bra väder och en gammal twin som inte är snabb men riktigt smidig och kul att kasta runt. Alla grejer in i släp och bil, hemåt!

En liten detalj bara

Dags att montera tillbaka framänden! Fick tillbaka styrkronor så nu skulle jag äntligen komma en bit tänkte jag.

Både övre och undre har varit hos Västmanlands Industiautomation på borrning för att jag ska få plats med R6-gaffel som har lite större diameter än originalet. Fick tillbaka snyggt upptagna till 43 mm igår så glad i hågen rullade jag upp till garaget och började skruva tillbaka. Lite spännande, jag kom inte ens ihåg i vilken ordning lager och packningar skulle sitta men sånt löser sig när man hittar var de INTE passar.

Med dem på plats var det läge att testa om benen gick i, och det var ju inga problem alls. Perfekt passning, jag ska bara räkna fram hur högt de ska sitta för att motsvara originalgaffelns position. De nyare benen från en 2002 års R6:a är ca 45 mm kortare och skulle jag köra dem med 30 mm uppstick kommer jag nog rätt snart ha ett framhjul i kylaren… Går ju fint det här, dags för hjulet!

Köpte en uppsättning lite nyare R6-fälgar tillsammans med ThunderAce-svingen redan i höstas. Jag är osäker på årsmodell men de är av den lättare 5-ekrade modellen så de är som äldst från en -04. Har haft lite strul med att hitta rätt distanser osv pga det men just -04 funkar bak så jag fixade en komplett framaxel med distanser också utifrån det.
Det passade inte…
Eller ja, axeln passar i hjulet och i gaffeln, och skivorna verkar centrera bra i bromsoken med ca 1,5 mm på varje sida om skivan men distanserna får inte plats. Vad har jag missat? Det saknas 5 mm så det finns inte en chans att det bara är lite trångt. Jag har en misstanke men kan inte kolla det i garaget så jag låter allt sitta ihop, slår av värmen och cyklar hemåt.

Det blir mycket forskande, sökande, letande igen efter uppgifter man inte sparade när man försöker passa ihop 4-5 motorcyklar till 1. Pocket, Evernote och Excel är bra verktyg så väl hemma blir det en dykning i Pocket-listan för att hitta till denna sida.

Aha, tämligen omgående hittar jag detaljen som jag faktiskt hade mardröm om för nån vecka sedan. R6 fram till och med 2004 har 5 mm bredare mellan gaffelbenen än vad det är på min TRX! Jag hade för mig det var nåt…. Nåja, då är nästa steg iallafall enkelt löst genom att bara ta ner dem motsvarande eller göra nya kortare distanser. Vi får se om det kan bli gjort kommande vecka.

Humlan i halvtid

Jag råkade titta till här och konstaterade att senaste inlägget var från mitten av augusti. Det är vad man kallar ett dåligt uppdaterat projekt! Jag lovar inte bättre men här kommer nästa del.

Nu är vi tidsmässigt ungefär halvvägs från inköp till när hojen bör vara körklar i april. Dags för en lägeskontroll så jag inte blir tvungen att ta TDM på nästa banåkning också. Vad har hänt då? Jo, den som har tillgång till min FB har kunnat läsa om mitt lättningsprojekt där vi nu står på ungefär 23-24 kg lättare än original. Senast jag gjorde ett inlägg här brände jag ett antal säkringar på att förbättra spänningen över tändspolarna.

Så här ser det ut i julhelgen!
Något slitna originalförgasare.

Det första som hände i höstas var att jag renoverade förgasarna lite, nya packningar och lite annat. Det har jag gjort om nu under julhelgen lite komplettare genom att även byta lite munstycken och göra en justering. Med lite tur funkar bestyckningen och de håller ihop en säsong till, det är redan slut på gängor lite här och där.

4 hojar i en.

Efter det kom ThunderAce-svingen äntligen på plats. Bara att skifta originalet helt utan justeringar. Dämparfästet är inte helt identiskt så man tappar lite höjd men hojen är 25 mm högre än original sen innan plus att jag ju kommer köra med större bakdäck så det reder sig nog.
Värre var att få bakhjulet från en R6:a att passa då jag inte fick med några distanser. Efter en hel del sökande på MSP genom att korsreferera artikelnummer kom jag fram till att drevhållaren från min gamla -07 R1 borde passa, om jag parade ihop den med distanser från en -04 R6 och det justerade bromsoket som jag inte ha en aning om varifrån det härstammar.

Fortsättning på nästa sida

Två brända säkringar

I Australien bor en herre som heter Brian och som skruvar väldigt mycket med sin TRX. Alla vettiga och ovettiga sätt att hitta effekt ska hittas. Till exempel genom att ge sig på elsystemet.

Alla TRX är ju närmare 20 år eller äldre, det betyder att alla kopplingar och anslutningar i elsystemet sett sina bästa dagar och det finns en del spänningsfall på vägen. Exempelvis på vägen till tändspolarna, som får spänning via en kabel som bland annat går via både höger och vänster brytare på styret. I slutänden resulterar det i att bara 11-11,5 volt orkar fram till spolarna.

Högre spänning ger bättre gnista, bättre gnista ger bättre förbränning och alltså högre effekt. Inte mycket kanske, men allt som ger en aldrig så liten förbättring räknas. Alltså, vi behöver mer ström till tändspolarna konstaterade Brian och knåpade ihop en bypass som levererar spänning direkt från batteriet i fräscha kablar utan att gå omvägen förbi alla enheter i elsystemet.

Nydonad kabel för bypass till spolarna

Finurlig som han är berättar han givetvis för alla TRX-ägare världen över hur man gör, vilket till slut resulterar att även jag bara måste ge mig på detta! Sagt och gjort, kabel och relä inhandlas och kopplas ihop enligt instruktion. En snabb mätning ger vi handen att jodå, plötsligt finns där över 12 volt. Framgång!

Glad i hågen trycker undertecknad på startknappen varvid hojen hostar till och sen tvärdör. Bränd säkring nummer 1. Konstigt, kopplade jag fel? Kollar över allt igen byter säkring och upprepar hela manövern, inklusive den brända säkringen. Nr 2.

OK, dags att ta kväll och kolla elschemat hemma. Konstaterar att jag kanske använt fel anslutningar på spolarna, bra med färglagt elschema.  Beväpnad med nya säkringar är det dags för nya försök, jag börjar med att snygga till och montera kabeln på rätt ställe, kollar att jag faktiskt använder rätt röd/svarta anslutning och mäter för säkerhets skull spänningen igen. Konstigt, jag har 12 volt fast tändningen inte är på? Jag behöver nya läsglasögon visar det sig, hela problemet sitter i att jag använt fel stift på relät… Skämsmössa!

Enkelslutande relä, nu rätt kopplat!

Nåja, rätt kontakt på rätt ställe och hojen startar snällt igen. Nu ska vi bara se om den går jämnare och stabilare som det sägs. Som bonus får man ett extra stöldskydd. Bara att dra ur säkringen ur reläet så kan nån försöka få igång hojen bäst de vill.

Den som vill läsa om modden kan kika på min Evernote-anteckning.

Listor, listor, listor!

Det händer fortfarande inte jättemycket intressant på projektfronten, förutom att jag får göra av med lite pengar. Hojen är körbar vilket var steg 1, så nu börjar steg 2.

Tyvärr jag jag inte riktigt klart för mig vad steg 2 är, var vill jag börja och i vilken ordning ska jag göra saker. Vad ska jag göra, vad KAN jag göra….? Jag har haft lite funderingar och har en grov bild av vart jag vill landa, men dit kan jag ta mig på lite olika sätt. Chassi ska bli OK för kul bankörning och kanske Classic racing, bättre knuff typ 100+ hk i motorn är en önskan. Men hur komma dit? Flera olika lösningar på chassiuppgraderingar har tänkts igenom, bland annat helt enkelt ombyggnad av befintliga originaldelar, montering av gamla YZF750-delar, ThunderCat-detaljer osv. Efter lite surfande, läsande och forskande i Facebookgrupper verkar jag landat i följande:
  • Steg 2: Chassiuppgraderingar Sving från ThunderAce modifierad för nyare R6-fälgar. Nyare generation Yamahafälgar är lättare än gamla 90-tals och det gör mer för framfarten än några få hästkrafter. Framgaffel från 03/04 R6. I princip samma som YZF600 TC men lite grövre och nyare fälgar passar. Fortfarande “rättvända” och inte USD. Uppdatering av tändsystem, både lite GDS och Ignijet. Fjädringsrenovering. Givetvis. Det gungar bra nu… Racekåpor. Åtminstone underkåpa med uppsamling är ett måste.
  • Steg 3: Utseendet. Vill inte lacka om och förlora originalfärgen, men den är lite sliten på sina håll och det vill jag gärna dölja. Dilemma att fundera på. Gillar utseendet på en gammal japansk endurance-TRX med Marlboro-tema. Det går bara inte i grönt…
  • Steg 4: Trim Här kommer de tunga utgifterna som får ta en stund. Måste komma tillrätta med att hojen drar en del olja vilket nog innebär borrning och mer kubik. Riktiga, inte vaccumstyrda förgasare Renovering och optimering av toppen
Fortsätt läsa

Ajöss och tack för fisken!

Förarbyte Dynamite Trophy. Foto av Tina “Meltrockphoto” Malm

Resan är målet säger man ofta. Speciellt hojåkare drar gärna till med det, och syftar oftast på att körningen är det egentliga skälet till att man åker. Inte att man vill komma fram, eller ens är på väg nånstans.

Även om det kanske är en plattityd som används lättvindigt, kan man se på sin personliga resa lite på samma sätt. Din utveckling och vad du råkar ut för på vägen är viktigare än vad du ska bli. Att stanna upp på grund av exempelvis en motgång i livet gör ju bara att den tråkiga händelsen kommer bli ditt mål och definiera dig. Detsamma gäller givetvis medgångar eller vad som helst. Det viktigaste  är alltså att ta nästa steg, inte vart man befinner sig för tillfället.

Dynamite Trophy Gelleråsen. Foto av Tina “Meltrockphoto” Malm

Med det här i tankarna är det dags för mig att ta ett litet nytt steg. Köra roadracing var en dröm, jag har tyvärr inte uppnått det jag kanske ville men jag konstaterar också att jag inte kommer kunna det så då är det lika bra att kliva vidare. Dynamite Trophy var min sista tävling som förare i SEC för den här gången, tävlingshojen är såld och jag har istället köpt tillbaka nånting gammalt som rostat.

Man kan också skriva det som att jag har skuldsatt mig till hakan utan att utvecklas som jag velat och nu går det inte längre, men “resan är målet” ser bättre ut, eller hur?

Så… Glöm inte handduken!

Ett par trixiga småsaker

Det är ju inget fantastiskt spännande projekt än så länge detta, att få en hoj klar för besiktning och körbar. Men små framsteg görs ändå och det är kul att få den att fungera igen.

Kanske inte så spännande att läsa om, men mer omfattande ingrepp får ju komma senare. Idag ramlade det äntligen in ett par paket: Det rekommenderade brevet med renoveringskit till bränslekranen som PostNord hållit på i 5 dagar och bromsoket som Schenker levererade på två dagar.

Få dit bromsoket var en skitsak, det är exakt samma ok på större delen av Yamaha’s sportigare hojar från mitten av 90-talet så det “nya” från en ThunderAce är identiskt förutom färgen med det ruttna originaloket som gick i metallåtervinningen. Att det levererades komplett med nya belägg gjorde ju inte saken sämre, bara skruva dit och lufta!

Fixa soppakranen var lite pilligare, jag förstår varför den inte gick att rubba med gummipackningar som torkat fast i metallen! Renoveringskittet levererades tyvärr inte med ny plastplatta som ska sitta på vacuumsidan så det blev nån minuts extra pyssel att trycka igenom den nya gummiduken i genomföringen, men det löste sig det med. Lite allmän rengöring och infettning av delar så var det bara att montera ihop med nya tätningarna. Löjligt smidigt och mekvänligt trots allt.

Givetvis hade jag lämnat nycklarna hemma så nån testkörning blev det inte, för övrigt behöver jag montera nya handtagsgummin så det kanske var lika bra att spara till en annan dag… 🙂

Bromsbyte inte helt enligt ursprungsplan

Jag visste ju att bakbromsen på TRX:n var sopslut och att även kolvarna var rostiga. Men…

… riktigt så illa som att en av kolvarna skulle hålla i sig så till den milda grad, det hade jag inte riktigt räknat med. Rätt tidigt plockade jag ur det som varit bromsbelägg, och monterade loss oket för att försöka ge det lite motion. Det gick ju sådär, så slutade med att jag plockade bort det helt och blåste ut kolvarna med tryckluft. Trodde jag… den ena kolven ville leka, den andra inte så mycket så det hela landade till slut i att jag blev tvungen att dela oket.

Fortsätt läsa

Blött!

Eftersom racehojarna av uppenbara skäl behöver lite ompyssling inför kommande tävling Dynamite Trophy så går det ganska sakta och sporadiskt med TRX-skruvandet. Helt enligt plan, ändå hinner jag få till att börja på nån liten grej emellanåt.

Som till exempel byta däck på en KTM. Fast sambandet där till TRX är lite oklart, dock efter dryga 2 timmars slit var en uppsättning nya Avon på plats istället för de mycket slutköra Pirelli som satt på vid ankomst.

Jag har iallafall fått lite mer ledtrådar till bränsleläckaget, för samtidigt som vi bytte däck på KTM hällde vi tillbaka lite soppa i tanken på Humlan för att kunna starta och varmköra. Jag lät den sedan stå ett par dagar och nu kunde jag konstatera att höger grenrör är blött av soppa. Inte jättekul, men hur i h-vete kommer det dit? Hojen startar ju snällt! Det får en att fundera på skicket i motorn. Hur mycket tvättning har cylindern fått senaste åren med de sporadiska starter tidigare ägare gjort? Hur mår ventiltätningar och styrningar  efter den behandlingen, kanske kunde vara läge med ett komp-test?

Fortsätt läsa

Kunde inte hålla mig…

… efter olje- och filterbyte, ny kylarvätska och ett avgassystem inte längre fullt med vatten och bensinrester. Var ju bara tvungen att göra en provstart!

Lite imponerad över att det  startar så snällt och att motorn faktiskt går så tyst som den gör. Visserligen helt nytt batteri, men stiften lär inte vara bytta på länge och jag har precis dessutom delvis renoverat slangarna till soppakranen. Förvånad också över ljudnivån, bara en burk och Akra dessutom men låter inte alls särskilt mycket. Ska inte vara några problem få detta genom besiktningen och ljudkollen på bandagar!

Fortsätt läsa

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com